Make your own free website on Tripod.com

Zvjezdane staze
Starships - UPDATE - 8.10.

Home

Anketa: Najbolja Star Trek serija,film,brod...?
Enterprise - UPDATE - 27.10.
Voyager Likovi - NOVO
Star Trek Filmovi - UPDATE 3 - 7.11.
Starships - UPDATE - 8.10.
Star Trek: The Original Series - UPDATE - 6.10.
Star Trek: The Next Generation - NOVO
Star Trek: Deep Space Nine - NOVO
Voyager Episode Guide
Aliens
Knjiga gostiju

FEDERATION STARSHIPS
 
AKIRA CLASS
 
Akira je tesko naoruzani federacijski ratni brod. Nastala je nakon bitke kod Wolfa 359, kada je Federacija shvatila da joj trebaju jaki ratni brodovi zbog velike opasnosti od napada Borga, a dobro su dosli i kad je izbio rat s Dominionom. Maksimalna joj je brzina Warp 9.8 i moze primiti do 4500 ljudi, ali normalan broj clanova posade je 500. Brodovi Akira klase imaju iznimne manevarske sposobnosti te su postali znacajan dio federacijske flote.
 
Akire se mogu vidjeti u filmu Star Trek VIII: First Contact (tijekom drugog napada Borga na Zemlju), u epizodi Voyagera "Message in a Bottle" (tijekom napada na USS Prometheus kojeg su zauzeli Romulanci), te u epizodama Deep Space Ninea "Tears of the Prophets" (napad Zvjezdane flote na kardasijski zvjezdani sustav Chin`Toka) i "What You Leave Behind" (zadnja bitka rata s Dominionom).


Akira class starship

 
AMBASSADOR CLASS
 
Ambassador klasa zvjezdanih brodova dizajnirana je u prvoj polovici 24. stoljeca, kako bi naslijedila nekad vrlo mocnu Excelsior klasu. Brodovi te klase su bojni brodovi, veoma naoruzani i s dobrim sposobnostima za manevriranje. Maksimalna brzina im je Warp 8.8, ali u izvanrednim situacijama mogu doseci i Warp 9.2. Imaju 38 paluba i regularan broj od 150 clanova posade.
 
Najpoznatiji brod Ambassador klase bio je USS Enterprise C, koji je 2344. unisten u romulanskom napadu na klingonsku svemirsku stanicu, pokusavajuci je obraniti, sto je sprijecilo rat izmedju Federacije i Klingonskog Carstva (Star Trek: The Next Generation, epizoda "Yesterday`s Enterprise). Sto se tice preostalih poznatih brodova ove klase, USS Excalibur bio je unisten u napadu Borga, a njegova posada asimilirana u Borg kolektiv, u bitci kod Wolfa 359. Tom Paris sa USS Voyagera sluzio je nekoliko godina na USS Exeteru.


USS Enterprise C, brod Ambassador klase

 
CONSTITUTION CLASS
 
Brodovi klase Constitution cinili su najveci dio Zvjezdane flote u 23. stoljecu. Oni su sirili granice Federacije uspostavljajuci nove kolonije, vrsili istrazivanja neotkrivenih dijelova galaksije te branili Federaciju od neprijatelja. Bili su najsofisticiraniji brodovi svog vremena i mnogi od njih spadaju medju najslavnije brodove u federacijskoj povijesti. Normalna brzina im je Warp 6 a maksimalna Warp 8.
 
Najslavniji brod ove klase definitivno je prvi USS Enterprise, registarske oznake NCC-1701. Stavljen je u aktivnu sluzbu 2245. godine. Nakon sto je bio pod zapovjednistvom kapetana Roberta Aprila i Christophera Pikea, 2263. dolazi pod zapovjednistvo Jamesa T. Kirka. Usao je u povijest zahvaljujuci hrabrim i fascinantnim avanturama svoje posade, ali je nazalost unisten u klingonskom napadu (Star Trek III: The Search for Spock). Srecom, posada je prezivjela te je premjestena na novi USS Enterprise A (isto Constitution klase) koji je, nakon sto je pomogao u potpisivanju povijesnog mirovnog sporazuma izmedju Federacije i Klingonaca, umirovljen 2285.  


USS Enterprise

 
DEFIANT CLASS
 
Brodovi Defiant klase su mali, ali iznimno jaki ratni brodovi. Zvjezdana flota ih je pocela konstruirati nakon prvog napada Borga na Federaciju, no zbog problema s pogonom i sustavom za naoruzanjem (previse oruzja za tako mali brod), konstrukcija je prekinuta. Nekoliko godina kasnije, kad se Federacija nasla u opasnosti od Dominiona, USS Defiant je ipak dovrsen i poslan da cuva Bajoransku crvotocinu i svemirsku stanicu Deep Space 9 od moguce invazije Dominiona.
 
Nakon sto je Dominion napao Federaciju, mnogo drugih brodova Defiant klase je konstruirano i oni su bili glavna komponenta federacijske borbene armade tijekom rata. USS Defiant je predvodio sve vaznije bitke, dok ga nisu unistili novi saveznici Dominiona, tajanstveni Breeni, u drugoj bitci za Chin`Toka sustav (epizoda "The Changing Face of Evil"). Ipak, kapetan Deep Space Ninea i Defianta, Ben Sisko, odlucio je preimenovati USS Sao Paulo, isto Defiant klase, u novi USS Defiant, koji je odveo Federaciju u pobjedu nad Dominionom.
 
Brodovi Defiant klase imaju samo 6 paluba i 40 clanova posade. Prednost im je jaki ablativni oklop i izuzetno napredni sustavi naoruzanja. USS Defiant je bio opremljen uredjajem za skrivanje, dobivenim od Romulanskog Zvjezdanog Carstva, koji ga je cinio potpuno nevidljivim senzorima.


USS Defiant

 
EXCELSIOR CLASS
 
Zvjezdana flota je izgradila brodove Excelsior klase u svrhu gradnje eksperimentalnog transwarp pogona. Ta zamisao nije upalila pa su u brodove ugradjeni regularni warp pogoni. Ovi brodovi nastali su u 80.-tim godinama 23. stoljeca. Primarna misija im je bila istrazivanje. Imali su 15 paluba, 750 clanova posade, a maksimalna brzina im je bila Warp 8.6.
 
Brodovi ove klase imaju vaznu ulogu u federacijskoj povijesti. USS Excelsior, pod zapovjednistvom bivseg casnika s Kirkovog Enterprisea, Hikarua Sulua, pomogao je USS Enterpriseu A da unisti klingonski bojni brod generala Changa, koji je nastojao sabotirati mirovni sporazum izmedju Federacije i Klingonskog Carstva (Star Trek VI: The Undiscovered Country). Na Excelsioru je tada sluzio zapovjednik Tuvok s USS Voyagera. USS Enterprise B bio je Excelsior klase. Na njegovom prvom putovanju poginuo je kapetan prvog Enterprisea, James T. Kirk, no poslije je otkriveno da je prezivio i zavrsio u vremenskom fenomenu zvanom Nexus (Star Trek VII: Generations).
 
Kapetanica USS Voyagera, Kathryn Janeway, bila je znanstvena casnica na brodu Excelsior klase, USS Al Bataniju. USS Melbourne i USS Roosevelt unisteni su u bitci s Borgom kod Wolfa 359 (epizoda "The Best of Both Worlds, Part I & II", The Next Generation). Zapovjednik Riker s Enterprisea D zamalo je prihvatio zapovjednistvo nad Melbourneom samo nekoliko dana prije njegovog unistenja. 


USS Excelsior ispred udarnog vala nakon eksplozije klingonskog mjeseca Praxisa

 
GALAXY CLASS
 
Brodovi Galaxy klase su najmocniji brodovi Federacije. Konstruirani su sredinom 24. stoljeca i bili su namijenjeni istrazivanju svemira i obrani Federacije. To su veliki brodovi od 42 palube te oko 1000 clanova posade sa njihovim obiteljima. Maksimalna brzina im je Warp 9.9, ali u toj brzini ne mogu biti dulje od 12 sati. U slucaju borbe ovi brodovi mogu se razdvojiti na dva dijela, sto im daje odlicne manevarske sposobnosti.
 
Najpoznatiji brod Galaxy klase nedvojbeno je USS Enterprise D. Pusten je u aktivnu sluzbu 2364. godine, a prvi (i zasad jedini) kapetan mu je bio Jean Luc Picard, prijasnji kapetan USS Stargazera. Tijekom sljedecih 7 godina Enterprise D bio je glavni brod Zvjezdane flote. Uspio je unistiti Borg kocku pri prvom napadu Borga na Zemlju i tako je spasio Federaciju od unistenja.
 
Ipak, unisten je 2371. godine u zvjezdanom sustavu Veridian nakon napada odmetnutog klingonskog ratnog broda, cije su zapovjednice, Klingonke Lursa i B`Etor Duras, uspjele saznati frekvenciju Enterpriseovih stitova te su ih bez problema probile torpedima (Star Trek VII: Generations) Posada je ipak prezivjela unistenje broda te je premjestena na novi USS Enterprise E.
 
Iako imaju velike ofenzivne sposobnosti, brodovi Galaxy klase imaju i neke obrambene nedostatke, posebno protiv brodova Dominiona, sto je pokazao prvi susret Federacije s tom mocnom civilizacijom iz Gama kvadranta, kad su brodovi Jem`Hadara, vojnika Dominiona, unistili USS Odyssey, zabivsi se ravno u njega (Star Trek: Deep Space Nine, epizoda "The Jem`Hadar").


USS Enterprise D, brod Galaxy klase

 
INTREPID CLASS
 
Brodovi ove klase su najbrzi federacijski brodovi. Mogu doseci brzinu od Warp 9.975, ali ne dulje od 12 sati. Puno su manji od brodova Galaxy, Sovereign i Excelsior klase, ali su veci od Defiant i Akira klase. Imaju odlicne manevarske sposobnosti, sto im je glavni adut u slucaju borbe. Konstruirani su za istrazivanje dubokog svemira. Imaju 15 paluba i mogu primiti od 150 do 175 clanova posade. Prva su klasa federacijskih brodova opremljena bioneuralnom energetskom mrezom, pokretnim warp motorima (sto omogucava veliku brzinu i pokretljivost) i fotonskim torpedima klase 6.
 
Najpoznatiji brod ove klase je USS Voyager, koji je, vrlo brzo nakon lansiranja 2371. godine, netragom nestao u nestabilnom dijelu Alfa kvadranta poznatom kao Badlands. 4 godine kasnije uspio je uspostaviti kontakt sa Zvjezdanom flotom iz Delta kvadranta (Star Trek: Voyager, epizoda "Message in a Bottle). Nakon 7 godina uspio se vratiti na Zemlju, iako ga je u tome pokusao sprijeciti mocni Borg Collective. No, posada Voyagera imala je na raspolaganju pomoc Sedme od Devet, bivse Borg radilice, koja je posjedovala kompletno znanje Borga i njegove tehnologije, te sve njezine slabe tocke, sto je glavni razlog zasto je Voyager uspio prezivjeti brojne Borgove napade u Delta kvadrantu i vratiti se natrag na Zemlju (epizoda "Endgame, Part I & II").


USS Voyager, NCC-74656