Make your own free website on Tripod.com

Zvjezdane staze
Star Trek Filmovi - UPDATE 3 - 7.11.

Home

Anketa: Najbolja Star Trek serija,film,brod...?
Enterprise - UPDATE - 27.10.
Voyager Likovi - NOVO
Star Trek Filmovi - UPDATE 3 - 7.11.
Starships - UPDATE - 8.10.
Star Trek: The Original Series - UPDATE - 6.10.
Star Trek: The Next Generation - NOVO
Star Trek: Deep Space Nine - NOVO
Voyager Episode Guide
Aliens
Knjiga gostiju

 
"The human adventure is just beginning."
 
Ogromni svemirski brod, nevjerojatne velicine i snage, priblizava se Zemlji razarajuci sve na svom putu. Jedini federacijski brod u dometu je USS Enterprise, koji se jos nalazi u svemirskom brodogradilistu nakon opseznog remonta. Will Decker, novi kapetan Enterprisea, sprema se sa svojom posadom suociti sa opasnom prijetnjom, ali na brod dolazi admiral James T. Kirk sa naredbama od Zvjezdane flote da preuzme zapovjednistvo i presretne nepoznati brod. Posada uskoro otkriva da je nepoznati brod inteligentno i svjesno bice koje sebe naziva V`Ger i na Zemlji namjerava pronaci svog stvoritelja. Ako u tome ne uspije, razorit ce Zemlju..... 


Enterprise u unutrasnjosti V`Gera

 
Star Trek: The Motion Picture premijerno je prikazan u americkim kinima 12.07.1979. godine, deset godina nakon sto je zavrsila Originalna Star Trek serija. Dobio je 3 nominacije za Oscara, u kategorijama najbolje umjetnicke rezije, najboljih vizualnih efekata i najbolje glazbe. Postigao je velik uspjeh sto je omogucilo snimanje novih Star Trek filmova. Uz posadu Originalne serije, u filmu se pojavljuju Stephen Collins u ulozi kapetana Deckera i Persis Khambatta u ulozi porucnice Ilie.
 
 
 

 
"At the end of the universe, lies the beginning of vengeance."
 
Pavel Chekov, nekadasnji clan posade Kirkovog Enterprisea, a sada prvi casnik na USS Reliantu, dolazi sa svojim kapetanom na pustinjski planet u sustavu Ceti Alpha kako bi otkrio je li planet pogodan za eksperiment sa revolucionarnim Genesis projektom, koji se razvija na svemirskoj stanici Regula. No, tamo ih zarobljava Khan Noonien Singh, opasan 300-godisnji genetski modificiran ratnik iz Zemljine proslosti, kojeg je James Kirk prognao na taj planet mnogo godina prije.
 
Khan preotima USS Reliant i odlucuje ukrasti Genesis projekt, napravu koja moze donijeti zivot na neplodne planete, ali koja moze posluziti i kao smrtonosno oruzje. Admiral Kirk i posada Enterprisea moraju ga u tome sprijeciti, no Khana vodi istinska mrznja i zelja za osvetom nad Kirkom, i mozda ne postoji nacin da ga se sprijeci u njegovom planu, bez velike zrtve Enterpriseove posade.....


USS Enterprise puca na USS Reliant, koji je pod Khanovom kontrolom

 
Star Trek II: The Wrath of Khan spada medju najbolje Star Trek filmove. Snimljen je 1982. i po kvaliteti i popularnosti je uvelike nadmasio svog prethodnika, Star Trek: The Motion Picture. Prica filma je nastavak epizode Originalne serije "Space Seed", u kojoj posada Enterprisea pronalazi stari svemirski brod sa Zemlje na kojem se, u hibernaciji, nalaze Khan Noonien Singh i njegovi sljedbenici. Nakon sto Kirk probudi Khana iz hibernacije i pozove ga na Enterprise, Khan uslugu vraca time sto pokusava nasilno preuzeti kontrolu nad brodom.
 
 
 
 

 
"Join the search"
 
Nakon sto je zapovjednik Spock poginuo spasavajuci Enterprise od eksplozije Genesis naprave, koju je u samoubilackom pokusaju aktivirao Khan, admiral Kirk i njegova posada vracaju se na Zemlju, gdje otkrivaju kako ce Enterprise biti demobiliziran. Nakon sto se Dr. McCoy pocne ponasati vrlo neobicno, Kirk posumnja da njegov prijatelj Spock mozda i nije mrtav, te otima USS Enteprise iz svemirske luke i krece na Genesis planet kako bi ga spasio. No, skupina Klingonaca misli kako Kirk odlazi po Genesis napravu kako bi je upotrijebio kao smrtonosno oruzje protiv Klingonskog Carstva, i odlucuje ga sprijeciti.....


USS Excelsior lovi USS Enterprise, koji bjezi iz svemirske luke

 
"The Search for Spock", premijerno prikazan 1984., se direktno nastavlja na pricu prethodnog filma, "The Wrath of Khan", te zajedno s njim i cetvrtim filmom, "The Voyage Home", cini takozvanu Genesis trilogiju. U ovom filmu USS Enterprise je unisten, nakon sto ga preotmu Klingonci i admiral Kirk nema drugog izbora nego aktivirati samounistenje. Kirk ovdje takodjer vjecno zamrzi Klingonce nakon sto oni uniste znanstveni brod Grissom na kojem se nalazio njegov sin.
 
 
 
 

 
"The key to saving the future lies in the past"
 
Posada Enterprisea, u privremenom egzilu na planetu Vulkan, odlucuje se vratiti na Zemlju i suociti se sa optuzbama nakon otimanja USS Enterprisea i nedozvoljene misije na planetu Genesis, tijekom koje su spasili Spocka. No, nakon sto klingonskim ratnim brodom (kojeg su preuzeli nakon unistenja Enterprisea), dolaze do Zemlje, otkrivaju u orbiti veliku izvanzemaljsku sondu, koja blokira Sunce i gasi sve planetarne energetske sustave. Posada Enterprisea otkriva kako je signal sa sonde usmjeren u oceane, i kako sonda pokusava komunicirati sa kitovima, koji su u 23. stoljecu izumrli. Spock predlaze Kirku da iskoriste gravitacijsku silu Sunca i tako se vrate kroz vrijeme u 20. stoljece, gdje su kitovi jos postojali, te ih prenesu natrag u svoje vrijeme kako bi spasili Zemlju od unistenja.


Klingonska "Ptica grabljivica" ispod Golden Gate mosta u San Franciscu

 
"The Voyage Home" bitno se razlikuje od prva tri Star Trek filma po tome sto se, za razliku od njih, ne dogadja previse u svemiru, vec uglavnom na Zemlji, i to u San Franciscu u 1986.-oj godini, te po tome sto je vrlo duhovit. Dok su prva tri filma prilicno ozbiljna, "The Voyage Home" mnogi smatraju vise komedijom nego dramom. No, film time nije izgubio avanturisticku Star Trek atmosferu i zahvaljujuci tome jedan je od najpopularnijih Star Trek filmova. Dobio je 4 nominacije za Oscara.
 
 
 
 
 

 
"What does God need with a starship?"
 
Dok se USS Enterprise-A nalazi u svemirskoj luci na popravcima, kapetan Kirk (koji je izgubio cin admirala u prethodnom filmu) i posada uzivaju u godisnjem odmoru. Ali, odmor im prekida naredba od Zvjezdane flote da krenu na hitnu misiju na planet Nimbus III. Tamo Vulkanac Sybok, za kojeg se kasnije ispostavi da je Spockov brat, drzi nekoliko ambasadora kao taoce. Uz Enterprise, na planet dolazi i klingonski ratni brod, ciji se kapetan zeli proslaviti time sto ce ubiti Kirka. Sybok, koji za razliku od ostalih Vulkanaca ne zeli potiskivati svoje emocije, uspije preoteti Enterprise-A te krece prema centru galaksije, gdje se nada da ce pronaci Vrhovno bice, odnosno - Boga.


Enterprise A i klingonski bojni brod u sredistu Galaksije

 
"The Final Frontier", premijerno prikazan 1989., ima veoma zanimljivu pricu sa velikim potencijalom, ali, prema misljenju vecine fanova, nije tu pricu dovoljno dobro obradio, pa se smatra najslabijim Star Trek filmom. Za razliku od prva cetiri filma, koji su dobili mnogo nominacija za prestizne nagrade Oscar, Saturn i Hugo, "The Final Frontier" je skupio nekoliko Zlatnih malina. Film je rezirao William Shatner.
 
 
 
 
 

 
"The battle for peace has begun"
 
Nakon eksplozije na njihovom mjesecu Praxisu, Klingoncima je preostalo 50 godina prije nego sto ozonski sloj njihovog maticnog planeta potpuno nestane, sto bi znacilo kraj njihove civilizacije. Jedini im je izbor sklopiti mir s Federacijom, sto nije lako nakon 70 godina neprestanog ratovanja. Kapetan Kirk i posada Enterprisea dobivaju zapovijed da ugoste klingonskog kancelara Gorkona na veceri. No, veliki problemi nastanu kad netko na Enterpriseu ubije kancelara. Klingonci optuzuju kapetana Kirka i Dr. McCoya, te ih odvode na klingonski maticni planet, QoNoS, gdje ih osude na dozivotni zatvor. Kapetan Spock preuzima zapovjednistvo nad Enterpriseom A te zajedno s kapetanom Suluom i posadom njegovog USS Excelsiora krece u potragu za pravim krivcima za ubojstvo i sudionicima urote kojima je cilj ubiti i predsjednika Federacije te unistiti svaku nadu za mir izmedju Federacije i Klingonskog Carstva.....


Enterprise A i Excelsior

 
"The Undiscovered Country" (1991.) je posljednji Star Trek film sa posadom Originalne serije. S obzirom da sama serija nije imala dostojan zavrsetak, film je zamisljen kao veliko finale Kirkove posade, te je u mnogo stvari poseban - zavrseno je veliko razdoblje neprijateljstva izmedju Federacije i Klingonskog Carstva, a u gostujucim ulogama pojavili su se slavni Christopher Plummer, Kim Cattral i Iman. Mnogi hvale "The Undiscovered Country" i smatraju ga jednim od najboljih Star Trek filmova, sa odlicnim scenarijem, sjajnim glumackim izvedbama, impresivnim vizualnim efektima i atmosferom dinamicne galakticke pustolovine.
 
Film je dobio 2 nominacije za Oscara i Saturn nagradu za najbolji SF film u 1991.-oj godini.
 
 
 
 
 

 
"Two captains. One destiny."
 
Krajem 23. stoljeca, James Kirk, Montgomery Scott i Pavel Chekov su gosti na svecanom prvom putovanju novog zvjezdanog broda, USS Enterprisea B. Medjutim, prvo putovanje pretvori se u katastrofu kada tehnoloski jos nedovoljno opremljeni Enterprise B mora spasiti dva El-Aurianska transportna broda iz tajanstvenog energetskog vala. Samo jedan brod je spasen, Enterprise se jedva uspije izvuci citav, ali kapetan Kirk je poginuo. 78 godina kasnije, USS Enterprise D pod zapovjednistvom kapetana Picarda dolazi u zvjezdani sustav Amargosa gdje na malenom svemirskom opservatoriju nalazi El-Aurianskog znanstvenika Sorana. On ispaljuje sondu u zvijezdu Amargosa koja implodira i unistava sve zivo u sustavu.
 
Kapetan Picard otkriva kako Soran, implozijama zvijezda Amargosa i Veridian, zeli na planetu Veridian III dovesti isti energetski val, Nexus, koji je 78 godina prije zamalo unistio Enterprise B. Nexus je zapravo druga dimenzija postojanja, u kojoj je zivot apsolutno bezbrizan, idilican, i sto je najvaznije - vjecan, jer vrijeme tamo ne prolazi. No, ako zvijezda Veridian implodira, oko 200 milijuna stanovnika planeta Veridian IV ce umrijeti. Zbog toga kapetan Picard i posada Enterprisea D pokusaju sprijeciti Sorana u njegovom naumu, ali ne uspijevaju - zvijezda Veridian ipak implodira, Enterprise D je unisten, a Soran ulazi u Nexus. No ipak, kapetan Picard je prezivio i takodjer dosao u Nexus, gdje nailazi na nekoga tko bi mu mogao pomoci u ispravljanju tragicnih stvari koje su se upravo dogodile - kapetana Jamesa Kirka.....


Soran ceka Nexus na Veridianu III

 
"Star Trek: Generations" je prvi film sa posadom serije Star Trek: The Next Generation. Snimljen je 1994., iste godine kad je Next Generation zavrsila s emitiranjem na televiziji. U ovom filmu odvija se smjena generacija - kapetan Picard spasava kapetana Kirka iz Nexusa i uz njegovu pomoc sprijecava Sorana da ubije 200 milijuna ljudi na Veridianu IV kako bi sebi osigurao vjecni zivot. Film je, prvenstveno zahvaljujuci odlicnoj i mastovitoj prici, postigao velik uspjeh, za sto je najbolji dokaz snimanje tri nova filma s posadom iz Next Generation (First Contact, Insurrection i najnoviji Nemesis) i pokretanje cetvrte Star Trek serije (Voyager).
 
U "Generations" se u gostujucim ulogama, uz glumce iz Originalne serije (William Shatner, James Doohan i Walter Koenig) pojavljuju i Malcolm McDowell te Whoopi Goldberg. 
 
 
 
 
 

 
"Planet - Earth. Population - 9 billion. None human."
 
Nekoliko godina nakon propalog prvog pokusaja, Borg ponovno krece u invaziju na Zemlju. Enterprise E dobiva naredbu da za vrijeme bitke patrolira u Neutralnoj zoni uz granicu s Romulancima. No, kad Borg unisti federacijski admiralski brod, Enterprise se odlucuje pridruziti floti, koja ubrzo uspijeva unistiti Borg kocku. No, prije eksplozije iz nje izlazi manja borgovska kugla, koja otvara vremenski portal i vraca se u 21. stoljece.
 
Enterprise ju slijedi i uspijeva unistiti, no veliki broj Borgovih radilica, zajedno sa Borg Kraljicom, uspio se teleportirati na Picardov brod. Posada uskoro otkriva da se Borg vratio 300 godina u proslost kako bi sprijecio prvi susret ljudi sa izvanzemaljcima, koji je izveo Zephram Cochrane, izumitelj warp pogona, sa svojim malim brodom-projektilom Phoenix, sto ce ljudsku civilizaciju znatno oslabiti u buducnosti i uciniti je veoma lakom metom za asimilaciju....


Zvjezdana flota u borbi s Borg kockom

 
Star Trek: First Contact je snimljen 1996. godine i mnogi ga smatraju najboljim Star Trek filmom i jednim od najboljih SF filmova ikada. Americka akademija znanstvene fantastike nominirala ga je za najbolji SF film 1996. i dodijelila nagrade Saturn glumcima Brentu Spineru (Lt. Cmdr. Data) i Alice Krige (Borg Queen) za najbolju musku i zensku sporednu ulogu u SF filmu iste godine. U gostujucim ulogama pojavljuju se poznati glumci James Cromwell i Alfre Woodard.
 
Lik Borg Kraljice pojavio se kasnije ponovno, u seriji Star Trek: Voyager. Ulogu je preuzela glumica Susanna Thompson, u dvodijelnim epizodama Dark Frontier i Unimatrix Zero. No, u finalu serije (Endgame, I & II), u ulozi Borg Kraljice ponovno se pojavljuje Alice Krige.
 
 
 
 
 

 
"The battle for paradise has begun"
 
Kada clan posade Enterprisea, Lt. Commander Data, izgubi kontrolu nad svojim elektronickim funkcijama tijekom misije pod zapovjednistvom admirala Doughertya na planetu Ba`ku, Enterprise dolazi po njega, pri cemu kapetan Picard saznaje pojedinosti o misiji koja se sastojala od prikrivenog promatranja malog sela od 600 stanovnika naroda Ba`ku. Misiju su zajedno provodili admiral Dougherty i pripadnici malo poznate izvanzemaljske vrste So`Na, sto kod Picarda budi neke sumnje.
 
On ubrzo saznaje da admiral i So`Ne namjeravaju preseliti 600 stanovnika planeta protiv njihove volje, kako bi izazvali termoliticku reakciju u prstenovima planeta i prikupili metafazne cestice, koje Ba`kuima konstantno regeneriraju genetsku strukturu i daju im, doslovce, vjecan zivot, dok bi bilo kome drugome dvostruko produljile zivotni vijek. Kapetan Picard i njegova posada ostro su protiv krsenja Prve zapovijedi i okrutnog iseljenja malog naroda Ba`kua, i kad im admiral, koji postupa prema naredbama Vijeca Federacije, ne ostavi drugog izbora, odluce se pobuniti protiv Federacije i spasiti Ba`kue....
 


Ba`ku selo

 
Insurrection, deveti Star Trek film, vraca se tradiciji cetvrtog filma, The Voyage Home, u smislu velike kolicine komicnih dijaloga i situacija. Uz kvalitetnu dramsku radnju sa dovoljnom dozom ozbiljnosti, Insurrection ima mnogo elemenata i scena komedije te definitivno spada medju najduhovitije Trek filmove. U gostujucim ulogama pojavljuju se F. Murray Abraham, Donna Murphy i Anthony Zerbe. Redatelj filma je Jonathan Frakes, glumac u ulozi zapovjednika Williama Rikera. Frakes je takodjer rezirao First Contact. Film je premijerno prikazan 1998.
 
 
 
 
 

 
Deseti film, Star Trek: Nemesis, bavi se opsirnije nego dosad opasnim i tajanstvenim Romulancima. Radnja pocinje Enterpriseovim prekidom diplomatske misije i odlaskom na romulanski maticni planet, Romulus, na poziv Romulanaca, koji navodno zele sklopiti mirovni sporazum. Medjutim, uskoro se otkrije da su u to umijesani dosad vrlo nepoznati Remanci, stanovnici drugog planeta u romulanskom zvjezdanom sustavu, i misteriozni Shinzon, ciji mracni planovi ukljucuju napad na Federaciju.....
 


Dvorana romulanskog Senata

 
Nemesis, najnoviji Star Trek film, pocinje sa premijernim prikazivanjem u SAD-u 13. prosinca 2002., dok u Veliku Britaniju, Njemacku i Austriju dolazi 3. sijecnja 2003. Objavljene sekvence filma obecavaju veliku i spektakularnu pricu, a prema glasinama, ovo je mozda zadnji film sa posadom iz serije Next Generation. Uz posadu Enterprisea, u filmu se pojavljuje mnogo prijasnjih likova iz serije - Guinan (Whoopi Goldberg), Sela (Denise Crosby), kapetan Tomalak (Andreas Katsulas), romulanski znanstvenik Telek R`Mor iz prve sezone serije Star Trek: Voyager, uz mnoga druga iznenadjenja.