Make your own free website on Tripod.com

Zvjezdane staze
Star Trek: The Original Series - UPDATE - 6.10.

Home

Anketa: Najbolja Star Trek serija,film,brod...?
Enterprise - UPDATE - 27.10.
Voyager Likovi - NOVO
Star Trek Filmovi - UPDATE 3 - 7.11.
Starships - UPDATE - 8.10.
Star Trek: The Original Series - UPDATE - 6.10.
Star Trek: The Next Generation - NOVO
Star Trek: Deep Space Nine - NOVO
Voyager Episode Guide
Aliens
Knjiga gostiju

Zvjezdane staze: Originalna serija

Trajanje serije: 1966. - 1969.
Broj sezona: 3
Broj epizoda: 79
Produkcijska TV mreza: NBC 
Vrijeme radnje: 23. stoljece
Mjesto radnje: Svemir, USS Enterprise

Likovi:
kapetan James T. Kirk, veliki zavodnik                                             ........ William Shatner
zapovjednik Spock, Vulkanac                                                          ........ Leonard Nimoy
doktor McCoy, po Spockovom misljenju vrlo nelogicna osoba         .... DeForest Kelley
Montgomery Scott, glavni strojar, Britanac                                       ........ James Doohan 
Hikaru Sulu, pilot, Japanac                                                              ......... George Takei
Pavel Chekov, znanstveni casnik, Rus                                              ......... Walter Koenig 
Nyota Uhura, casnica za komunikacije, ljubiteljica malih zivotinja      .... Nichelle Nichols 


USS Enterprise u epizodi "The Lights of Zetar"

10 najboljih epizoda:
 
THE CITY ON THE EDGE OF FOREVER
 
Dr. McCoy, omamljen sedativom zbog nezgode tijekom medicinskog postupka u bolnici, bjezi s Enterprisea na planet u cijoj se orbiti brod nalazi. Tamo prolazi kroz vremenski portal na Zemlju, u 30.-te godine 20. stoljeca, gdje vlada razdoblje depresije i velike gospodarske krize. Kapetan Kirk i Spock dolaze po McCoya na povrsinu planeta, ali za nekoliko minuta USS Enterprise netragom nestaje.
 
Kako bi otkrili sto se dogodilo, i oni prolaze kroz vremenski portal i takodjer dolaze na Zemlju u 1930.-e. Tamo upoznaju newyorsku socijalnu radnicu Edith Keeler, koja je zbrinula u svojoj kuci dezorijentiranog Dr. McCoya. Kirk i Spock uskoro doznaju razlog Enterpriseovog nestanka: Edith Keeler je predvodnica poznatog pokreta za mir, koji ce, zbog vremenske anomalije uzrokovane McCoyevim dolaskom u proslost, odgoditi ulazak Sjedinjenih Americkih Drzava u II. svjetski rat i tako dovesti do pobjede Hitlera i nacista.
 
Epizoda "The City on the Edge of Forever" osvojila je nagrade Hugo i Writers Guild of America za najbolju epizodu u dramskoj seriji 1968. godine. Casopis TV Guide proglasio ju je jednom od najboljih televizijskih epizoda svih vremena. U ulozi Edith Keeler pojavljuje se slavna glumica Joan Collins.


Edith Keeler i Kirk

AMOK TIME
 
Posada USS Enterprisea dolazi na planet Vulkan kako bi prisustvovala Spockovom, prema vulkanskoj tradiciji unaprijed ugovorenom, vjencanju sa T`Pring. Medjutim, T`Pring objavljuje da se zeli udati za Vulkanca Stonna i time odbacuje Spocka. Prema starim vulkanskim obicajima, Spock se mora upustiti u ritualnu borbu sa zastitnikom svoje zarucnice.
 
T`Pring za svog zastitnika neocekivano odabire kapetana Kirka, koji pristaje, prije nego sto sazna da je rijec o borbi na smrt. Ako odustane od borbe, Spock ce umrijeti zbog kemijske neravnoteze u mozgu koja je posljedica Pon Farra, snaznog vulkanskog instinkta koji tjera Vulkance na vjencanje i osnivanje obitelji...
 
 
THE TROUBLE WITH TRIBBLES
 
Enterprise dolazi do svemirske stanice K-7 nakon sto s nje dobije hitan poziv u pomoc. Medjutim, ispada da nije bilo nikakve prave opasnosti, no Enterpriseova posada svejedno ostaje na stanici kako bi provela kratki odmor. Na stanici je takodjer i skupina Klingonaca, koji namjeravaju otrovati zalihe hrane namijenjene za federacijski planet Sherman.
 
Porucnica Uhura od trgovca Cyrana Jonesa kupuje malu zivotinjicu, tribble, koja joj uskoro pocne praviti velike probleme jer se veoma brzo razmnozava, i to sama od sebe. Uskoro su i Enterprise i cijela svemirska stanica pretrpani tisucama malih zivotinjica i zahvaljujuci tome potpuno onesposobljeni. Medjutim, zahvaljujuci cinjenici da su Klingonci i tribblesi ozbiljno alergicni jedni na druge, Kirk i posada uspijevaju sprijeciti klingonski plan trovanja zaliha hrane.


Kirk u hrpi tribblesa

 
THIS SIDE OF PARADISE
 
Enterprise detektira znakove zivota na planeti koja bi trebala biti nenastanjena zbog smrtonosne doze Bertholdove radijacije. Izvidnicki tim se teleportira na povrsinu i nalazi koloniste sa Zemlje. Spock uskoro otkriva da na planeti rastu biljke ciji pelud daje imunost na Bertholdovu radijaciju. Medjutim, te biljke takodjer snazno utjecu na psihu, oslobadjajuci u pojedincu sve inhibicije. Spock tako gubi svoju vulkansku smirenost i ravnodusnost te se zaljubljuje u mladu kolonisticu i odbija se vratiti na Enterprise....
 
 
MIRROR, MIRROR
 
Kirk, McCoy, Scotty i Uhura pokusavaju se teleportirati natrag na Enterprise nakon diplomatske misije kod vrste Halkanaca. No, zbog jake ionske oluje, teleporter ih odnosi u alternativni svemir - "mirror universe". U tom svemiru sve je potpuno obrnuto od "pravog" svemira - Federacija se ne oslanja na mir i istrazivanje svemira, vec je ustrojena kao okrutno galakticko carstvo koje nasilno osvaja druge planete i vodi brojne ratove. Zvjezdana flota je njezina barbarski organizirana vojna sila.
 
Na Imperijalnom svemirskom brodu I.S.S. Enterprise "alternativni" kapetan Kirk disciplinu provodi mucenjem i ubijanjem. Kirk i njegovi casnici, zarobljeni na alternativnom Enterpriseu, pokusavaju se uklopiti u posadu i ostati neotkriveni dok ne nadju nacin da se vrate u svoj svemir. Alternativne verzije Kirka, McCoya, Scottyja i Uhure dolaze pak na pravi USS Enterprise, dok na Imperijalnom Enterpriseu alternativni Spock prisiljava Kirka da pokrene napad na neduzne Halkance.....


Alternativni Spock

 
BALANCE OF TERROR
 
Nakon sto romulanski bojni brod razori 4 federacijske svemirske stanice na rubu Neutralne zone izmedju federacijskog i romulanskog teritorija, Enterprise ulazi u Neutralnu zonu kako bi ga uhvatio. Romulanski brod je opremljen s uredjajem za skrivanje, te je potpuno nevidljiv Enterpriseovim senzorima. Ipak, dok je uredjaj za skrivanje ukljucen, romulanski senzori i oruzje ne mogu raditi.
 
Posada Enterprisea uspije skenirati most romulanskog broda i prvi put vidjeti misteriozne Romulance, s kojima su ljudi ratovali 100 godina ranije. Posve neocekivano, Romulanci izuzetno nalikuju na Vulkance, sto izazove sumnju kod nekih clanova posade na zapovjednika Spocka. Nakon sto Enterprise ne odustane od potjere, romulanski kapetan iskljucuje uredjaj za skrivanje i krece u bitku iz koje ce samo jedan brod izaci citav.....
 
 
PATTERNS OF FORCE
 
Spock nagovara Kirka da posjete planet gdje vec dulji niz godina zivi njegov bivsi profesor s Akademije Zvjezdane flote. Nakon sto Enterprise dolazi u orbitu, Kirk, Spock i McCoy teleportiraju se na planet gdje saznaju uzasnu istinu - kako bi proveo red na sukobljenom planetu, Spockov profesor upoznao je njegove stanovnike sa nacizmom, smatrajuci kako ce cvrsta nacisticka politika smiriti nerede. Stanovnici planeta su pak uspostavili nacisticki drzavni poredak identican onome na Zemlji, te su pokrenuli rat protiv susjednog planeta, s namjerom da istrijebe njegove stanovnike.....


Kirk i Spock maskirani u naciste na planetu Ekos

 
THE DOOMSDAY MACHINE
 
Primivsi vijest o unistenju nekoliko cijelih zvjezdanih sustava, Enterprise krece u istragu i nailazi na tesko osteceni brod USS Constellation. Komodor Matt Decker, jedini prezivjeli na brodu, otkriva Kirku kako divovski robotizirani brod, kojeg je stvorila davno izumrla vrsta, luta galaksijom te u potrazi za gorivom i energijom guta sve sto mu se nadje na putu, ukljucujuci cijele planete.
 
U pokusaju da je spasi, Decker je teleportirao cijelu posadu Constellationa na povrsinu obliznjeg planeta, samo kako bi gledao kako brod-robot prozdire i unistava planet. Dok Kirk i Scotty vrse popravke na Constellationu, smrtonosni brod-robot se vraca. Obuzet bijesom zbog gubitka svoje posade i zeljom za osvetom, Decker koristi svoj visi cin i preuzima zapovjednistvo Enterprisea te krece u napad na robotizirani brod, iako je to ravni put u samoubojstvo......
 
 
A TASTE OF ARMAGEDDON
 
USS Enterprise slucajno se uplice u ratni sukob planeta Eminiar i Vendikar. Posada otkriva kako ta dva planeta ne vode konvencionalni rat, vec njihovi sofisticirani kompjuteri izvode simulacije rata i bitaka, te racunaju broj zrtava na svakoj strani. Tada odabiru zrtve medju stanovnicima planeta cija je gradjanska duznost, prema "ratnim" pravilima, pociniti samoubojstvo. Tako Eminiar i Vendikar uspijevaju voditi "pravedan rat" i istodobno izbjeci ratne stete i razaranja.
 
Nakon sto jedan od planetarnih kompjutera odredjuje Enterprise i njegovu posadu kao zrtve rata, Kirk odlucuje sve to sprijeciti te unistava kompjutere na Eminiaru i Vendikaru, u nadi da ce, kad spoznaju istinske grozote "obicnog" rata i njegovih razarajucih posljedica, stanovnici obiju planeta sklopiti mir i zavrsiti sa razdobljem ubijanja.


Mea, jedna od "zrtava" rata Eminiara i Vendikara

 
CHARLIE X
 
Na USS Enterprise stize mladi Charlie Evans, jedini prezivjeli iz neuspjele kolonisticke ekspedicije na planetu Thasus. Medjutim, vrlo brzo brod s kojeg je Charlie dosao na Enterprise, SS Antares, eksplodira. Charlie se pokusava uklopiti na Enterpriseu i stvoriti prijateljstva sa clanovima posade, ali zbog svoje tinejdzerske naravi i djetinjstva provedenog medju izvanzemaljcima s Thasusa upada u mnoge nesporazume. Uskoro postaje jasno da Charlie posjeduje opasne telekineticke sposobnosti i da je on unistio SS Antares, i nakon sto upadne u jos nekoliko sukoba s clanovima posade, odluci unistiti i Enterprise.....


Charlie Evans

The Original Series Quotes:
 
Scotty: "The best diplomat I know is a fully activated phaser bank!"
 
Kirk: "You mean YOU`RE the lunatic who`s responsible for almost destroying my ship?"
Matt Decker: "You are talking to a senior officer, Kirk!"
 
Dr. McCoy: "I am not a magician, Spock. Just an old country doctor."
Spock: "Yes. As I always suspected."
 
Kirk: "Mr. Spock... you`re not going to admit that for the first time in your life you made a completely emotional decision based on desperation?
Spock: "No, Sir."
Kirk: "You are a very stubborn man, Mr. Spock."
Spock: "Yes, Sir."
 
Kirk: "Spock, the women on your planet are logical. No other planet in the galaxy can make that claim."
 
Spock: "Sir, there is a multilegged creature crawling on your shoulder."
 
Spock: "Congratulations on a dazzling display of logic."
Kirk: "Didn`t think I had it in me, did you?"
Spock: "No."
 
Kirk: "There is always an alternative, we just have to find it."
 
Spock: "Live long and prosper."


"Vampirski oblak" iz epizode Obsession